מצאתם את דירת חלומתכם, אבל רגע לפני שאתם חותמים הכנו לכם רשימה מה לבדוק לפני רכישת דירה חדשה.
מי היזם של הפרויקט?
חשוב לבדוק איזו חברה בונה לכם את הבית. בדקו מי היזם ומי הקבלן המבצע, לבדוק אם יש היתר לבניה והאם יש בנק מלווה לפרויקט.
ומי הקבלן?
הדרך הכי טובה ללמוד על הקבלן הוא ברשתות החברתיות ובאינטרנט. חשוב להכין שיעורי בית.
איזו דירה בחרתם?
לבדוק על הפרויקט עצמו, כמה קומות, כמה דירות בכל קומה, כמה מעליות? האם יהיו חנויות בבניין? ישנה משמעות אם יש חנויות מתחת לבניין, למנשל כניסה לחניה נפרדת שתקל עליכם ביציאה ובחניה. לבדוק כמה שיותר פרטים על הפרויקט ועל הקבלן.
פיתוח סביבתי
בדיקת הסביבה ותוכניות וועדה המקומית ישפיעו על ערך הנכס בעתיד, דירה ליד מרכז מסחרי, תחבורה נכונה, קרבה לגנים ולבתי ספר ונגישות לצירי תנועה מרכזיים. חשוב לבדוק תכנית מתאר אזורית ואילו פרויקטים עתידים להיות בעתיד. כך שאם אתם בוחרים דירה עם לכוון דרום, לא תרצו לגלות שהקימו מגדל שמסתיר לכם את השמש במהלך כל שעות היום.
בעלות על הקרקע
חשוב לבדוק שחברת הבנייה היא בעלת הקרקע ושאין שיעבודים על הקרקע או עיקולים.
האם זו עסקת קומבינציה ומה היא אומרת?
בדקו שניתן לרשום הערת אזהרה על הנכס ואין מגבלות כלשהן או עיקולים למיניהם, ובנוסף יש לבדוק אם רשומה הערת אזהרה לטובת היזם, ובעתיד שהדירה תעבור אליכם שהיזם רשאי לרשום הערת אזהרה לטובתכם.
היתר בנייה
רכישת דירה על הנייר , משמעותה לרוב שהבניה לא החלה, יתכן שהקבלן עדין לא קבל היתר בניה וישנם מקרים שקבלנים מנסים להוסיף שטח או לשנות את התוכניות לפני הבניה לאחר קבלת ההיתר שיש להם במטרה להרוויח עוד דירות או עוד קומות לבניין. חשוב לבדוק שיש היתר בניה המאפשר לבנות על פי אישור הרשויות? ובמידה ועדיין אין היתר, חשוב לוודא שהזמן לקבלת ההיתר מוגבל, ושיש לכם זכות ביטול לאחר תקופה זו, במידה ולא התקבל בה היתר בנייה. מסביר שוקי ג'אנה עו"ד מקרקעין
מפרט טכני ותכנון הדירה
מה כולל בדירה, מהו המפרט הטכני שלה, מה גודל החדרים. כמה שירותים ואם יש חדר ארונות, אלו מוצרים מובטחים לכם, חשוב שכל הדברים יהיו רשומים בחוזה.
מחיר הדירה
חשוב להבין שלמחיר הדירה, יש להוסיף ההוצאות שלכם שונות כגון: מס רכישה, תשומות בניה, שכר טרחת לעורך דין של הקבלן ולעורך דין מטעמך, עלויות מעבר ותוספות לדירה כגון מזגן, רשתות ועוד.
חוזה מול הקבלן
בעת חתימת חוזה כדאי שייצג אתכם עו"ד משלכם, פעמים רבות יציעו לכם את עורך דין של הקבלן אבל קחו בחשבון שהוא מייצג את הקבלן ולא אתכם. זו זכותכם להביא עורך דין מטעמכם. חשוב להדגיש – יש בעצם מעין שני תשלומים לעורכי דין ברכישת דירה מקבלן – העו"ד שלכם, וכן עו"ד של הקבלן שאחראי על הרישום בטאבו.